Customizen: helemaal niet moeilijk!

Bike MOTION bezoekers houden natuurlijk van fietsen, maar helemaal van hun eigen fiets. Zeker als ze daar wat ‘eigen dingetjes’ mee hebben gedaan, en er een persoonlijke toets aan hebben gegeven. Customizen is in en er zijn tal van manieren waarop je dat kan doen.

Sommige fabrikanten leveren tegenwoordig al prima werk als het aankomt op het afstemmen van framekleuren en accenten in de onderdelen. Een gele striping op het frame bijvoorbeeld die gecombineerd is met gele belettering op het zadel en gele decals op de wielen. Ziet er helemaal af uit en je kunt zo rechtstreeks vanuit de winkel aan je work out beginnen.

Wie het extra speciaal wil, moet iets dieper graven, maar zal ook dan prima aan zijn trekken komen. De meest voor de hand liggende manier om op te vallen te midden van de meute, is een custom paint job voor je frame. Enkele merken, waaronder Trek, hebben een online-configurator, maar bij een specialist kun je vaak nog persoonlijker gaan. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij exposant bij M-Level.

Een fiets op maat
De ultieme custom fiets is er eentje die op maat gebouwd is voor jou. Een fiets die volledig is afgestemd op jouw lichaamsmaten en waarvan er maar ééntje bestaat. Bij De Mechanieker in Amersfoort vind je fietsen van de Engelse customspecialist Enigma, dichter bij huis is er Kingbicycles.com waar stalen buizen worden opgetrokken tot een frame wat zit als een maatpak. Het bedrijfje uit Veghel maakt ook titanium op maat, net als de specialist Pilot Cycles. Bij full custom bikes gaat het vooral om staal en titanium waarmee gewerkt wordt, maar er zijn ook naarstige ambachtslieden die naar jouw wensen een carbon frame in elkaar lijmen. Bij het bekende Italiaanse merk De Rosa wordt maatwerk geleverd in staal, titanium of scandium.

Tal van kleuren
Ook accessoires en onderdelen lenen zich perfect voor een eigen accent van de consument. Bij het Engelse Hope Tech vind je al jaren naven, endcaps, derailleurwieltjes, stuurpennen, tandwielen en alles wat je verder kunt bedenken in verschillende heldere kleuren. Kabelspecialist Jagwire heeft buitenkabels (voor remmen en voor schakelen) in felle kleuren, die voor een zeer opvallend accent zullen zorgen. Kijk ook eens bij KMC, die zijn kettingen tegenwoordig in verschillende kleuren weet te coaten. Ook bij de wielen van Spinergy is er veel keuze in de kleur van de spaken. Geeft meteen een heel andere uitstraling!

De gemakkelijkste ingreep wat een racefiets betreft is misschien wel een andere kleur stuurlint: bij Lizard Skins heb je de keuze uit bijna 30 kleurstellingen. Ook niet te moeilijk is het vervangen van de oude decals op je hoge carbon wielen door nieuwe frisse exemplaren, zoals dat bij Zipp kan.

Kleding en aanverwanten
Customizen houdt natuurlijk niet op bij de fiets zelf. Wat kleding betreft kun je internet af speuren naar een exotische shirt-print bij de talloze kleine labels die er zijn, of je kiest voor een limited edition uitgave zoals onlangs nog bij Castelli. Je kunt ook gaan voor een geheel eigen ontwerp met de (club)kleding van Bioracer. Ook bij de Poolse fabrikant Vitesse kun je kiezen uit een uitgebreid aanbod aan kwaliteitskleding voor op de fiets. Bij Oakley zijn bepaalde modellen bril naar keuze samen te stellen door zelf montuurkleur en lenskleur te kiezen, plus een gravering in de lens te laten aanbrengen. Helmenmaker Lazer meldde op de laatste Eurobike-beurs te overwegen om voor hun nieuwste model aerohelm Bullet custom paneeltjes te voorzien voor op de centrale ventilatieopening.

Je ziet, customizen is helemaal niet zo moeilijk! Bekijk op Bike MOTION welke mogelijkheden de verschillende merken bieden.